«Холодноярська республіка» як форма народної боротьби за незалежну Україну

лекція

17 лютого 2021 р. у стінах Ізмаїльського державного гуманітарно університету пройшла відкрита лекція під назвою «Холодноярська республіка» як форма народної боротьби за незалежну Україну», присвячена 100-річчю завершення Української Революції 1917-1921 рр. та 30-річчю здобуття Україною незалежності.

Лектором виступив декан факультету української філології та соціальних наук, кандидат історичних наук, доцент Іван Євгенович Татаринов. Слухачами стали здобувачі освітнього ступеня «бакалавр» спеціальностей 081 Право, 014.03 Середня освіта (Історія) та 032 Історія та археологія.

Іван Євгенович розпочав зустріч вступним словом: «Селянський повстанський рух, що відбувався під час Української революції 1917-1921 рр. на території Чигиринського повіту Київської губернії (сучасні Чигиринський, Кам’янський райони Черкаської області) з центром в урочищі Холодний Яр став виявом волелюбності, успішної самоорганізації, козацьких традицій. Героїзм холодноярців полягав у тому, що для досягнення незалежності України, вони не загравали ні з німецькими окупантами, ні з поляками, ні з більшовиками чи денікінцями. За свободу українського народу вони боролися самостійно, проявляючи особисту підтримку один до одного, мужню стійкість та непоступливість до інтервентів та загарбників».

Духовним центром боротьби повстанців став православний Мотронинський монастир, а місцем постійної дислокації – лісове урочище Холодний Яр. Дійсно, можна лише дивуватися як в центральній Україні, знаходячись під постійним впливом терору та ідеології, військовим та соціальним тиском, повстанці не тільки зберегли свої військові угрупування, а й проголосили республіку, яка проіснувала з 1919 по 1922 рр. 

В ході лекції були озвучені імена героїв, за спогадами яких сьогодні ми можемо вивчати історію холодноярців: Юрій Горліс-Горський, Михайло Дорошенко, Іван Лютий-Лютенко. Крім того були використані цікаві та інформативні відео фрагменти з документальних фільмів. Для більш чіткого уявлення про зовнішній вигляд холодноярців Іван Євгенович продемонстрував зразки одягу, спорядження та озброєння повстанців (гвинтівка Мосіна, револьвер системи Наган та інше).

Окремо лектор зупинився на народній пам’яті про холодноярців. Так, під назвою «Холодний Яр» у роки Другої світової війни в Наддніпрянщині діяв підрозділ Української повстанської армії. Сьогодні тема боротьби холодноярців за незалежну Україну стає все більш популярною. Щороку навесні в урочищі Холодний Яр відбувається зібрання громадськості для вшанування борців за незалежність України. З’являються книжки наукові та науково-популярні. В цьому плані найбільш продуктивним є дослідник Роман Коваль.

Популяризується Холодний Яр і в художній літературі. В 2009 р. було видано історичний роман українського письменника Василя Шкляра «Чорний Ворон», присвячений Івану Чорновусу, повстанському отаману, що діяв під псевдонімом Чорний Ворон. За його мотивами у 2019 р. було знято художній фільм «Чорний ворон» з Тарасом Цимбалюком в головній ролі.

В ході лекції слухачі дізналися для себе багато нового, що слугуватиме поштовхом для подальшого наукового пошуку та дослідження героїчного минулого українського народу.

Олександр Михайлов,

старший викладач кафедри історії та методики її навчання

татаринов лекція
студенти лекція
Поширити