Польсько-українські відносини в умовах російської агресії проти України

конференція

11-12 квітня 2024 р. викладачі кафедри історії та методики її навчання нашого університету – проф. Лілія Циганенко та доц. Віктор Дроздов взяли участь у Міжнародній науковій конференції «Польсько-українські відносини в умовах російської агресії проти України: історичний та сучасний контексти». Конференція відбувалася в змішаному форматі.

Організаторами конференції виступили: історичний факультет Варшавського університету;  факультет політології та журналістики університету імені Адама Міцкевича в Познані; Музей польських дітей – жертв тоталітаризму в Лодзі; Інститут загальної історії та міжнародних відносин Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького; Інститут української археографії та джерелознавства імені Михайла Грушевського НАН України.

На відкритті конференції перед присутніми виступили: Лукаш Несьоловський-Шпано –  декан історичного факультету Варшавського університету;  Анджей Шептицький –  заступник міністра науки та вищої освіти Республіки Польща; Олександр Черевко – ректор Черкаського національного університету ім. Богдана Хмельницького; Рафал Вітковський – проректор університету Адама Міцкевича в Познані; Георгій Папакін – директор Інституту української археографії та джерелознавства імені Михайла Грушевського НАН України та інші.

На засіданнях 8 секцій українські та польські науковці обговорювали важливі питання, пов’язані з інтерпретацією польсько-українських відносин в історичній ретроспективі; відносин між нашими державами на сучасному етапі; проблем документування російських військових злочинів в українських землях після 24 лютого 2022 року; можливостей та перспектив співпраці між польськими та українськими науковцями; польсько-українських відносин в галузі національної безпеки після 24 лютого 2022 року.

Проф. Лілія Циганенко виступила з доповіддю на тему: «Поляки Південної Бессарабії та радянська влада: шлях репресій і депортацій (червень 1940–липень 1941 рр.)». Доц. Віктор Дроздов презентував присутнім свої роздуми на тему: «Формування образу Польщі в радянській пресі на анексованих західноукраїнських землях (1939–1941 рр.)».

Від імені учасників Ізмаїльського державного гуманітарного університету висловлюємо слова вдячності організаторам і натхненникам цього важливого наукового заходу – проф. Ользі Морозовій, проф. Катерині Блаховській, доц. Ользі Гайдай та сподіваємося на подальшу співпрацю.

проф. Лілія Циганенко

доц. Віктор Дроздов

Поширити