VІІ Дунайські наукові читання: міждисциплінарне дослідження локальних ідентичностей як науковий тренд

VІІ Дунайські читання

18 березня 2021 р. в Ізмаїльському державному гуманітарному університеті відбулась Міжнародна науково-практична конференція «VІІ Дунайські наукові читання. Локальні ідентичності українського пограниччя: практики, взаємовпливи, шляхи інтеграції». Враховуючи складну епідеміологічну ситуацію та карантинні обмеження, науковий захід  проводився у дистанційному режимі на платформі Google Meet.

У конференції взяли участь понад 50 науковців – від професорів і доцентів до аспірантів закладів вищої освіти України та ближнього зарубіжжя.  З вітальним словом до учасників звернувся ректор ІДГУ Ярослав Валерійович Кічук, який наголосив на актуальності проблематики локальних ідентичностей та регіоналістики в сучасних наукових студіях, важливості вироблення наукових підходів до гармонізації міжетнічних відносин на українському пограниччі, а також необхідності державної підтримки ініціатив з боку громадськості та закладів освіти щодо розвитку економічної та туристичної привабливості регіону,  популяризації української мови, історії й культури, посилення міжнародної співпраці в освітній та науковій сферах.

Наукові доповіді були представлені під час чотирьох секційних засідань. Проблема формування й співвідношення національної та локальної ідентичностей на українському пограниччі розглядалася учасниками першої секції (модератор – доц. Дроздов В.В.). Різні аспекти міжкультурного діалогу в повсякденних практиках мешканців українського пограниччя характеризувалися під час засідання другої секції (модератор – доц. Морошан Н.В.). Третя й четверта секції (модератори – доц. Метіль А.С., доц. Гончарова Н.О.) були присвячені суспільно-політичним, правовим, соціально-економічним, філологічним та психолого-педагогічним вимірам вивчення локальних ідентичностей українського пограниччя.

Важливо, що проведення конференції дало можливість не лише розглянути питання локальних ідентичностей у міждисциплінарному дискурсі, а й поєднати актуальну проблематику, яка досліджується науковцями різних університетів України та зарубіжжя. Зокрема, неабиякий інтерес викликали доповіді вчених-істориків з Одеського національного університету ім. І.І. Мечникова, Одеської національної академії харчових технологій, Житомирського державного університету ім. І. Франка, Університету Григорія Сковороди в Переяславі, Центральноукраїнського національного технічного університету та інших закладів вищої освіти. Бурхливі дискусії учасників конференції відбулися під час виступів Елзи Ставро (Університет «Нижній Дунай», Румунія) та Іона Гелецького (Кагульський державний університет «Б. П. Хашдеу», Республіка Молдова).

Підсумовуючи результати конференції, учасники наголосили на доцільності підготовки спільних міжуніверситетських наукових проєктів та продовження співпраці з проблематики українського пограниччя.

З програмою конференції Ви можете ознайомитись на офіційному веб-сайті ІДГУ за посиланням: http://idgu.edu.ua/wp-content/uploads/2021/03/vii__dunajski-naukovi-chytannja-prohrama.pdf.

Матеріали конференції розміщено у відкритому доступі (http://idgu.edu.ua/wp-content/uploads/2021/03/dunajskye-chtenyja-2021.pdf).

Віктор Дроздов,

завідувач кафедри історії та методики її навчання

VІІ Дунайські читання
VІІ Дунайські читання
VІІ Дунайські читання
VІІ Дунайські читання
Поширити