«Витоки української державності й культури в Подунав’ї»: в ІДГУ проведено міжрегіональний круглий стіл

Витоки української державності

Сьогодні в Інноваційному центрі Ізмаїльського державного гуманітарного університету був проведено засідання круглого столу «Витоки української державності й культури в Подунав’ї» за участі учених, викладачів, аспірантів, студентів з Ізмаїлу, Києва, Кропивницького та Одеси. Учасники круглого столу поділилися своїми здобутками та напрацюваннями на ниві досліджень історичної регіоналістики, які дозволяють розширити уявлення про політичну й культурну роль Подунав’я в історії України.

Відомий український правознавець, професор, експерт у галузі історії держави і права Сергій Петков ознайомив учасників круглого столу з маловідомими фактами розвитку української державності. Особливої актуальності набула дискусія щодо ролі історичної концепції «України-Русі» у формуванні державницької політичної української нації. Поняття «України-Русі» підкреслює історичну, культурну, звичаєву, мовну і світоглядну спадкоємність сучасної України щодо стародавньої Русі.

Значний інтерес в учасників круглого столу викликала історія маловідомих фактів щодо розвитку Переяславця на Дунаї, яке стало столицею князя Святослава Ігоровича. Все це свідчить про важливе минуле та сучасне геополітичне значення регіону «Нижній Дунай». В цьому контексті ректор ІДГУ професор Ярослав Кічук відзначив стратегічне значення єдиного державного закладу вищої освіти – Ізмаїльського державного гуманітарного університету – у реалізації системної проукраїнської гуманітарної політики в регіоні.

В рамках круглого столу відбулася презентація нового науково-популярного видання «Їсторія Буджаку або як його ще називають Південної Бессарабії». Його автор, доцент Володимир Полторак, в нашому університеті представив результати регіонального проєкту «Їсторія», який складається з 12 відеосерій та розповідає про унікальне минуле нашого регіону через гастрономічну спадщину своїх предків. Вона свідчить про полікультурність Українського Подунав’я як специфічну ознаку краю, де переплелися різні традиційні етнічні культури та в якому відсутні будь-які прояви міжнаціональної нетерпимості.

Поширити

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *