Науковці ІДГУ – учасники Міжнародного симпозіуму

Конференція в Стамбулі

3-4 жовтня 2021 р. учені нашого університету в онлайн-форматі взяли участь у ХІІ Міжнародному симпозіумі «Роль віри в громадському та особистому житті», який проходив у Стамбулі. Організатором форуму виступив Стамбульський фонд науки і культури (СФНК – IFSC, Туреччина).

З привітаннями до учасників симпозіуму звернулися: Феррух Муштуєр – імам мечеті Айя-Софія; Саїд Юдже – президент Піклувальної ради IFSC; проф. д-р Алі Ербаш – президент Департаменту у справах релігії (Туреччина); проф. д-р Алі Карадаги – Генеральний секретар Міжнародного союзу мусульман (IUMS, Катар); проф. д-р Казим Уйсал – ректор університету Думлупинар (Туреччина); проф. д-р Невзат Тархан – ректор-засновник Ускюдарського університету (Туреччина); проф. д-р Чаткалбай Раймбаєв – ректор Киргизько-узбецького міжнародного університету (Киргизстан); проф. д-р Мухаммед Ахмед Захір – президент релігійного товариства (Мальдіви); шейх Нур-уль-Хак Кадрі – федеральний міністр у справах релігії та міжконфесійних справ (Пакистан); проф. д-р Мустафа Туна – доцент Дюкського університету (США); проф. д-р Мухтар Ахмет – президент союзу афро-азіатських університетів (Пакистан); проф. д-р Аміні Любіс – ректор державного ісламського університету імені Шаріфа Хідаятулли (Індонезія). Від імені України до учасників форуму з вітальним словом звернувся Ярослав Кічук – ректор Ізмаїльського державного гуманітарного університету.

На 7 секційних засіданнях симпозіуму з доповідями (турецькою, арабською, англійською, німецькою, українською мовами) виступили відомі вчені з Індонезії, Нігерії, Пакистану, Малайзії, Бангладеш, Кенії, Німеччини, Туреччини, Індії тощо. Нашу державу гідно представили професори і доценти Ізмаїльського державного гуманітарного університету, Тернопільського національного педагогічного університету ім. В. Гнатюка, Національного університету «Острозька академія», Університету Григорія Сковороди в Переяславі.

Виклики сучасного світу потребують від вчених відповідних рішень та пропозицій щодо подальшого розвитку суспільства, в якому релігія та віра відіграють важливу роль. Симпозіум став науковим майданчиком для обговорення актуальних питань сучасності, як-то: місце релігійності людини в умовах пандемії COVID-19; роль духовності у вихованні молоді; ідеал віри в житті індивіда та суспільства; релігійна свідомість як складова духовної культури сучасної молоді; релігійна толерантність як домінантна якість майбутніх здобувачів освіти; взаємовідносини науки, освіти та релігії в сучасному світі; перспективи розвитку релігійного туризму в Україні; політика українського уряду в сфері релігії тощо. Особливе місце в доповідях учених на форумі було приділено спадщині Саїда Нурсі – відомого турецького ісламського богослова, вченого, філософа, журналіста.

Від імені науковців ІДГУ висловлюємо слова вдячності та поваги шановним Саїду Юдже – голові піклувальної ради Стамбульського фонду науки і культури та професору Ільхаму Міраджи (IFSC) за високий рівень організації симпозіуму та надану можливість участі в наукових дискусіях з актуальних питань ролі віри та релігії в житті сучасної людини.

Учасники форуму від ІДГУ
Я.Кічук, Л. Циганенко, Т. Лєсіна, В. Дроздов,
Н. Кольцун, Г. Олейникова, І. Татаринов

Конференція в Стамбулі
Конференція в Стамбулі
Поширити