Наука – це цікаво: результати участі істориків у ІІ Фестивалі науки та арт-проєктів

Історична реконструкція

17-18 травня в рамках участі у ІІ Фестивалі науки та арт-проєктів з нагоди Всеукраїнського дня науки викладачі та студенти історичних спеціальностей провели низку наукових заходів з метою популяризації історичної науки.

Яскравою експозицією стала тематична фотозона та історична реконструкція на честь 100-річчя Української національної революції 1917-1921 рр.  Історичну реконструкцію було організовано 17 травня, під час якої студенти представили засідання Української Центральної Ради. Було відтворено оприлюднення «Відозви Центральної Ради до українського народу» від 1 листопада 1918 р. В облаштуванні фотозони, підготовці історичного одягу та відповідного реквізиту особливу активність проявили студенти Ольга Ніколенко, Галина Пономаренко, Світлана Генчу, Сергій Топов та Семен Марков.

18 травня було проведено відкриту лекцію старшого викладача кафедри історії та методики її навчання, кандидата історичних наук Олександра Михайлова, яка була присвячена актуальним питанням історії античного повсякдення, а також науковій реакції на художню історичну інтерпретацію давньоримського дозвілля. Лектором була запропонована тема «Гладіаторські бої та квадрига – дозвілля стародавніх римлян». На основі історичних джерел Тіта Лівія, Тацита, Марциала, Теренція, Йосифа Флавія, Сенеки та Іоанна Златоуста було продемонстровано різницю між художніми міфами й історичною дійсністю. Думки сучасних науковців і лікарів були представлені для аналізу повсякденного життя та раціону харчування спортсменів Стародавнього Риму.

На завершення було підведено підсумки конкурсу постерів з історичного краєзнавства, який тривав з березня цього року. Конкурсна комісія, до складу якої входили доц. Морошан Н.В., доц. Татаринов І.Є. та доц. Дроздов В.В., визначила переможців конкурсу. Перше місце зайняла випускниця історичної спеціальності Катерина Лавська з постером «В небі над Ізмаїлом…». Учень 6 класу Введенської ЗЗСО Саратської селищної ради Єгор Попов здобув друге призове місце, а третє місце посіли члени гуртка «Мистецтво масмедіа» Ренійського ЦДЮТ Ольга Телепан та Ілона Мунтян.

Віктор Дроздов, Олександр Михайлов

Поширити