Пізнавальний досвід студентів-істориків

Кафедрою історії та методики її навчання накопичений чималий досвід плідної співпраці з іншими закладами вищої освіти, науковими установами України та зарубіжжя. Однак пошук нових форм наукового і практичного співробітництва не припиняється. Так, студенти історичних спеціальностей 6 та 13 листопада 2023 року в онлайн-форматі відвідали курс лекцій кандидата архітектури, доцента кафедри українознавства Харківського національного університету імені В.Н. Каразіна Ірини Снітко.

Студенти-історики дізнались про актуальні підходи до консервації та реставрації пам’яток археології у процесі їх музеєфікації; принципи та методи роботи з різними пам’ятками, зокрема врахування особливостей розташування пам’ятки, характеристик будівельних матеріалів та технологій, формату збереження та презентації; про світовий досвід валоризації; результати опанування принципів валоризації архітектурно-археологічних об’єктів у студентських роботах; сучасні методи збереження, використання та промоції пам’яток. Захопливу розповідь лекторка супроводжувала змістовними презентаціями, цікавим ілюстративним матеріалом. 14 листопада 2023 року всі слухачі курсу обговорили засвоєний матеріал, поділились враженнями в форматі дискусії, організованої доц. Наталією Гончаровою.

Отримані знання і вміння стануть в нагоді не лише здобувачам вищої освіти, які навчаються за спеціальністю 032 Історія та археологія, але й студентам спеціальності 014 Середня освіта: історія, котрі зможуть застосовувати їх під час проходження навчальних та виробничих практик, у подальшій професійній діяльності, як-от: педагогічній, музейній, архівній чи археологічній. Студенти ОС магістр нової освітньо-професійної програми 014 Середня освіта: історія. Громадянська освіта і національно-патріотичне виховання отримали творче завдання: написати есе про дієві практики валоризації історичних пам’яток у контексті здійснення національно-патріотичних заходів.

Наші студенти вже мали змогу попрацювати з пані Іриною Снітко в межах археологічної розвідки у вересні 2023 року. Загалом, це був унікальний досвід! Здобувачі вищої освіти під керівництвом доц. Івана Татаринова 22 вересня відвідали виноробню «Колоніст», під час екскурсії територією якої студенти мали можливість побачити непритаманні нашому регіону оливкові і гранатові дерева, справжню юрту та надзвичайну колекцію гобеленів. Далі студенти вирушили до основної локації – археологічного пам’ятника «Долина Дондор». Куратори заходу – к.і.н., співробітник Інституту археології НАН України Артем Борисов, к.і.н., співробітник Інституту археології НАН України Володимир Гнера, молодший науковий співробітник Одеського загону Моніторингової археологічної експедиції ІА НАН України Олександр Мартищенко – провели інструктаж, визначили мету дослідження (вивчення слідів господарювання на місці давніх поселень поблизу села Криничне Болградського району), навчили працювати з GPS навігатором та пояснили, які переваги надає його використання в археологічній розвідці тощо). Студенти були залучені до огляду території і пошуку археологічних матеріалів. Кропітка робота та ретельний пошук дали результати: фрагменти жорна, леза ножа, ковані цвяхи, татарська монета, датована приблизно XVII ст., значна кількість фрагментів керамічного посуду і навіть уламок бомби часів Першої світової війни!

Безперечно, такі форми роботи оптимізують освітній процес, студенти знайомляться з актуальними аспектами розвитку історичної науки, переконуються у важливості міжпредметних зв’язків, мають змогу попрацювати з іншими лекторами, фахівцями-практиками, а отже набувають неоціненного досвіду.

Н. Гончарова, завідувачка кафедри історії та методики її навчання

Поширити