Академічна доброчесність – шлях до успіху!

З 9 жовтня 2023 року в Ізмаїльському державному гуманітарному університеті стартував «Марафон академічної доброчесності» для здобувачів вищої освіти  ОС «бакалавр», «магістр», «доктор філософії» першого курсу денної та заочної/вечірньої форм навчання, метою якого стало поширення принципів академічної доброчесності в освітньому середовищі, розвиток й удосконалення навичок академічного письма та формування високої академічної культури студентської молоді. Поняття чесності, прозорості та відповідальності сьогодні набувають особливої важливості для українського суспільства.

Модераторами марафону виступили к. філол. н, доцент кафедри української мови і літератури Алла Соколова та здобувачка вищої освіти ОС «бакалавр» Ірина Хіміч (ІІ к., 24Ф гр., факультет української та іноземної філології). Захід було урочисто відкрито гімном України.

З вітальним словом до здобувачів вищої освіти звернулася декан педагогічного факультету Ізмаїльського державного гуманітарного університету, докторка педагогічних наук, професорка, академік Національної академії наук вищої освіти України Надія Кічук, яка наголосила на тому, що «наука лише тоді має шанс бути продуктивною, якщо нею займаються продуктивні та доброчесні дослідники, які працюють з дотриманням норм наукової етики, не допускаючи порушень вимог академічної доброчесності. Відтак, доброчесність вкрай важлива, інакше без неї не буде «справжньої» науки».

З напутніми словами до студентства звернулися к. пед. н., доцент кафедри управління підприємницькою та туристичною діяльністю, координатор наукового відділу Олена Яковенко, декан факультету української та іноземної філології, к. іст. н., доцент Іван Татаринов.

Своїми здобутками у сфері наукової роботи у форматі онлайн-презентації поділилася магістрантка І курсу факультету української та іноземної філології спеціальності 014.21 Середня освіта (Англійська мова та зарубіжна література) Юлія Зінов’єва.

10 – 11 жовтня 2023 року к.і.н., доцент кафедри історії та методики її навчання Віктор Дроздов у змішаному форматі провів традиційний комплекс заходів щодо інформування та популяризації принципів академічної доброчесності серед здобувачів вищої освіти: інтерактивну дискусію «Принципи та правила академічної доброчесності у вищій освіті» для здобувачів вищої освіти  ОС «бакалавр», вебінар «Академічне письмо: ключові поради щодо написання академічних текстів та презентація результатів дослідження» для здобувачів вищої освіти  ОС «магістр», науково-методичний онлайн-семінар «Академічна доброчесність в науковій діяльності: як захистити себе від академічного шахрайства» для здобувачів «доктор філософії».

Ректор університету проф. Ярослав Кічук, виступаючи з вітальним словом, наголосив на важливості проведення вищезазначених заходів щодо дотримання принципів системи академічної доброчесності серед здобувачів вищої освіти ІДГУ, а також відзначив про тривалий досвід співпраці ІДГУ з Американськими радами з міжнародної освіти під час реалізації проєктів щодо розвитку академічної доброчесності («Проєкт сприяння академічній доброчесності в Україні – SAIUP» та «Ініціатива академічної доброчесності та якості освіти – AcademIQ»).

13 жовтня 2023 року завідувачка бібліотеки ІДГУ Світлана Щетиніна провела круглий стіл «Місія університетської бібліотеки у формуванні культури академічної доброчесності» для здобувачів вищої освіти  ОС «бакалавр» та презентувала добірку методичних, довідкових, інформаційних матеріалів з академічної доброчесності.

Зі всіма матеріалами, презентованими здобувачам вищої освіти, можна ознайомитися на офіційному вебсайті університету (сторінка «Академічна доброчесність» http://idgu.edu.ua/saiup).

                  Алла Соколова, директорка Центру «Громадянської освіти», доцент кафедри української мови та літератури

Поширити