«ІДЕНТИЧНОСТІ В ЕТНОГРАФІЇ І ФОЛЬКЛОРІ» (підсумки ХІ Міжнародної наукової конференції)

ІДЕНТИЧНОСТІ В ЕТНОГРАФІЇ І ФОЛЬКЛОРІ

4-5 листопада 2021 року на базі факультету історії та філософії Одеського національного університету імені І.І. Мечникова у режимі онлайн пройшла ХІ Міжнародна наукова конференція «Одеські етнографічні читання»: «ІДЕНТИЧНОСТІ В ЕТНОГРАФІЇ І ФОЛЬКЛОРІ».

Ініціатором та організатором проведення конференції були: кафедра археології та етнології України ОНУ імені І.І. Мечникова; Одеське етнологічне товариство; ГО «Міжнародний центр по роботі з українцями за кордоном».  ХІ Міжнародна наукова конференція відбулася за участі та підтримки  Міністерства освіти і науки України; Одеського відділення Національної спілки краєзнавців України; Департаменту культури, національностей, релігій та охорони об’єктів культурної спадщини Одеської обласної державної адміністрації.

До участі в конференції було подано 37 заявок, виголошено 25 доповідей, які торкалися актуальних питань державної ідентичності; особливостей формування регіональної ідентичності; збереженню та розвитку національної свідомості українців; окремих аспектів фольклорної культури та історії.

Достатньо різноманітною була географія доповідачів – на конференції виступали вчені з Молдови (Кишинеу) та України (Львів, Київ, Одеса, Галич, Миколаїв, Хмельницький, Балта тощо). Ізмаїльський державний гуманітарний університет представляла д.і.н. професорка Лілія Циганенко, яка презентувала доповідь на тему: «Наслідки радянської політики “керованої міграції” для етнічної ідентичності мешканців Південної Бессарабії  (1944-1953 рр.)».

Від імені учасників конференції та адміністрації ІДГУ висловлюємо слова вдячності ідейним натхненникам і організаторам конференції – В’ячеславу Кушніру (голова Оргкомітету, декан факультету історії та філософії ОНУ імені І. І. Мечникова), Наталії Петровій (відповідальний секретар конференції, заступник декана факультету історії та філософії з наукової та виховної роботи, доцент кафедри археології та етнології України), Олені Сминтині (завідувачка кафедрою археології та етнології України) за блискучу організацію наукового форуму, професійну атмосферу спілкування, цілеспрямованість та креативність!

Професорка  Лілія Циганенко

ІДЕНТИЧНОСТІ В ЕТНОГРАФІЇ І ФОЛЬКЛОРІ
ІДЕНТИЧНОСТІ В ЕТНОГРАФІЇ І ФОЛЬКЛОРІ
ІДЕНТИЧНОСТІ В ЕТНОГРАФІЇ І ФОЛЬКЛОРІ
ІДЕНТИЧНОСТІ В ЕТНОГРАФІЇ І ФОЛЬКЛОРІ
ІДЕНТИЧНОСТІ В ЕТНОГРАФІЇ І ФОЛЬКЛОРІ
Поширити