«Бій під Крутами»: тематичний захід зі студентами-істориками

Тематичний захід -Крути

29 січня 2021 р. в Ізмаїльському державному гуманітарному університеті відбувся тематичний захід, присвячений 103-річниці бою під Крутами. Бій під Крутами став символом боротьби декількох сотень студентів та воїнів вільного козацтва за незалежність України, коли їм протистояла 4-тисячна більшовицька армія. Героїзм молодого покоління не лише затримав просування ворожого загону, але й дозволив підписати вигідний договір.

Студенти-історики в онлайн-режимі виступили з доповідями й представили презентації з різних питань цього знакового бою. Цікавими і змістовними були виступи Артема Смирнова «Битва під Крутами: розстановка сил та збройне оснащення», Валерії Плукчі «Роздуми про трагедію Крут на основі промови Михайла Грушевського під час похорону крутянців», Ольги Ніколаєнко «Олексій Матвійович Гончаренко – командир сил УНР під Крутами», Галини Пономаренко «Спогади учасників Крутської битви та їх подальше життя», Олени Мартинчук «Наслідки бою під Крутами для українського народу», Олександра Чемерісова «Аналіз літератури та джерел про Крути», Катерини Пинзару «Студентське життя в Україні у 1917-1918 рр.» та Наталії Коробер «Меморіал пам’яті героїв Крут».

Студенти висловили власну точку зору, виражаючи загальне захоплення та пошану молодим героям бою. Доєднаємося і ми до вшанування пам’яті цієї події!

Олександр Михайлов,

старший викладач кафедри історії та методики її навчання

Поширити